12/04/2007

Περιγραφή του τόπου όπου έγινε η Μάχη στο Βαλτέτσι

Το ιστορικό Βαλτέτσι είναι χωριό της Πελοποννήσου κείμενο σε μια ορεινή τοποθεσία , δυτικά της Τρίπολης και σε μια απόσταση πορείας πεζού στρατιωτικού αγήματος 2 ½ ωρών.
Η έκταση των βουνών που το περιβάλλουν είναι τέτοια που για να τα διαβεί κανείς από δυσμάς προς ανατολάς χρειάζεται δύο ώρες, ενώ από βορρά προς νότο χρειάζεται τρεις ώρες πορεία.Οι υψηλότερες κορυφές τους είναι το Ρεζενίκο, σε απόσταση μισής ώρας βορειοδυτικά από το Βαλτέτσι. Νοτιοδυτικά και σε εγγύτατη απόσταση από το χωριό βρίσκεται το βουνό Στατήρι. Είναι γυμνά δασών και τα πετρώματά τους διαθέτουν μικρές σπηλιές.

Το χωριό βρίσκεται στο κέντρο του μικρού οροπεδίου , επί χωματώδους επιπέδου εκτάσεως είκοσι περίπου στρεμμάτων , περικλειόμενης από τους λόφους Μύλοι, Δουβρέϊκο, Κατσικέϊκο , Κούκος και από τον πετρώδη γήλοφο Αλώνια πάνω στον οποίο βρίσκεται κτισμένη η μικρή θολωτή εκκλησία της Θεοτόκου.
Οι οδοί πρόσβασης προς το χωριό είναι τρεις.
Η πρώτη με την ονομασία ΄΄Δίοδος της Εκκλησιάς΄΄διαβαίνει μεταξύ διακένου εκκλησίας και λόφου Μύλοι και οδηγεί νότια δυτικά προς Αραχαμίτες και Νταβιά.

Η δεύτερη φέρει το όνομα ΄΄Προπύλαια Φρασμένο΄΄, διαβαίνει μεταξύ των λόφων Κατσικέϊκο και Δουβρέϊκο και οδηγεί βόρεια και ανατολικά προς Τρίπολη και η τρίτη με την ονομασία ΄΄Μονοπάτι Σπηλίτσα΄΄
Διαβαίνει μεταξύ των λόφων Κατσικέϊκο και Κούκος και οδηγεί νότια προς Καλογερικό.
Κατά την κρίση σύγχρονων αναλυτών, αλλά και παλαιοτέρων στρατηγών η καθεαυτού στρατηγική αξία του χώρου, ως πεδίο διεξαγωγής μιας μάχης, που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα έκβαση του Αγώνα του 1821, ήταν άνευ πολεμικής αξίας. Δύσκολα ένας ταλαντούχος στρατηγός θα ενέπλεκε τις δυνάμεις του σε ένα τέτοιο εγχείρημα, όπου η στενότητα του χώρου και η χρήση εκ μέρους των Τούρκων πυροβολικού, αλλά και η απόφαση των Ελλήνων να νικήσουν ή να πέσουν μαχόμενοι μέχρις εσχάτου, συνετέλεσαν στην καταστροφή του ισχυρότερου .

No comments: